בשנים האחרונות התקשורת מתעסקת רבות בתמ"א 38, ובצורך של חיזוק מבנים בנדלן לקראת רעידת אדמה חזקה בישראל. לעיתים אפילו אנחנו שומעים על שכנים שבניינם עומד בפניי תמ"א 38, או שומעים על דירה למכירה שקיבלה תמ"א 38.
המילים תמ"א 38 הינן מילים שגורות כיום בתחום הנדלן, מה זה בעצם תמ"א 38? מה הכוונה באמירה – חיזוק מבנים? כל זאת ועוד, בכתבה שלפנינו.
ראשית כל, יש להבהיר מה הם ראשי התיבות – "תמ"א". משמעות תמ"א היא – תוכנית מתאר ארצית. תוכנית מתאר ארצית הינה תוכנית המסדירה את התכנון והבנייה בישראל, ובכלל את התחום נדלן וחלה על כל מדינת ישראל על מנת להביא לסטנדרטים מסויימים בבנייה.
תוכניות מתאר ארציות עוסקות לעיתים גם בסוגיות ציבוריות כגון הסדרת הבנייה ליד חופים, דרכי תחבורה, שמירה על נופים ועתיקות ועוד נושאים בעלי חשיבות ציבורית כלל ארצית ובתחום נדלן. לעיתים, כמו במקרה של תמ"א 38, התוכנית עוסקת בחיזוק מפבנים עקב מפגע סביבתי כלשהו – כגון רעידת אדמה.
תמ"א 38 הינה תוכנית מתאר ארצית אשר אושרה על ידי ממשלת ישראל ב- 14 לאפריל, 2005. היא נועדה למנוע מצבים בהם מבנים ובניינים בהם גרים אזרחים יתמוטטו, יקרסו, או יפגעו במקרה של רעידת אדמה. התמ"א בעצם מתווה תוכנית שמטרתה חיזוק בניינים שאינם עומדים בתקנות לרעידת אדמה. תוכנית המתאר הארצית מאפשרת קבלת היתרי בנייה לשיפות וחיזוק הבניינים, תוך קבלת תמריצים כמו הקלות מס ופטורים מוועדות שונות על מנת להקל על התהליך ולהאציץ אותו.
מטרתה של תמ"א 38 היא לאפשר קבלת היתרים מהירים יותר עבור חיזוק המבנים, אפילו ללא תוכנית מפורטת, זאת על מנת לעודד שיפוץ מבנים העלולים להוות סיכון בעת רעידת אדמה. הזכאים לקבלת תמ"א 38 הינם בניינים שנבנו על פי היתר בנייה שניתן טרם ה-1 לינואר 1980, ושאינם בנויים על פי התקן הישראלי 413.
לסיכום, בכתבה זו עסקנו בהסברת המושגים תמ"א 38 ובמושג חיזוק מבנים. לעיתים קרובות התוצאה הישירת של שיפוץ על פי תמ"א 38 הינה לא רק חיזוק מבנים, אלא גם העלאת ערך נדלן.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה